Udstrækning - fup eller fakta?

Submitted by nowak on Mon, 05/08/2017 - 12:20
Forums

Et af de mest debaterede emner i sportens verden er måske udstrækning. Vi diskuterer udstrækning i omklædningsrummet, i badet, på skiferien, før og efter løbeturen. Hvis man søger på nettet er der uendelige mængder af data fra forskellige kilder. Det er svært at finde ud af hvad der er rigtigt eller forkert, især når mediernes journalister begynder at blande sig.

Selvom jeg sandsynligvis ikke er objektiv på dette område, da jeg synes at udstrækning er gavnligt, vil jeg stadig forsøge at holde en sober og objektiv tilgang til emnet og debatten om udstrækning.

De to endepunkter i denne diskussion er dem som ubestridt mener, at udstrækning ikke gavner noget som helst, mens vi i den anden ende har udstrækningsentusiaster, som ikke laver andet end udstrækning. Det er måske bodybuilderen og yogamasteren.

Mit mål er, at finde ud af, hvilke effekter vi kan forvente ved udstrækning. På denne rejse mod sandheden, hvis den findes, vil jeg analysere en række artikler skrevet af studerende, forskere og sportforeninger. Vi antager at effekten skal måles på det et gennemsnitligt menneske, som ikke er hypermobil, har forkorte sener eller lignende.

Den første artikel er skrevet af Morten Zacho, cand. scient. 16. okt. 2007 med titlen Udstrækning øger præstationsevnen, den engelske version af studiemetoden.
Forsøget var baseret på 38 unge personer på utrænet niveau. De unge blev delt op i en udstræknings- og en kontrolgruppe. Efter 10 ugers udstrækningsprogramer viste det sig, at udstrækningsgruppen klarede sig bedre i en række styrke-, smidigheds- og udholdenhedsmålinger.

God lang objektiv artikel med en meget vigtig pointe. Man bliver sjælden øm dagen efter, hvis musklerne har vænnet sig til en bestemt aktivitet. Men hvis en uvant aktivitet pludseligt opstår, og musklerne er utrænede, så er det sandsynligvis en god idé at strække ud.  Det er især en god idé at strække sine hoftebøjere umiddelbart inden løbetræning.
http://www.marathonsport.dk/viden-om-loeb/artikler/biomekanikteknik/loe…

Konkulsionen er, at udstrækningens effekt afhænger af den sportsgren man udøver.

Jeg elsker når journalister skriver:

Quote

Ømme muskler kan ikke forebygges ved at strække ud - det er i hvert tilfælde aldrig entydigt bevist.


Der kunne lige så godt stå Ømme muskler kan forebygges ved at strække ud - det gælder dog ikke i alle tilfælde. Men gæt hvad, vi vil ikke læse om at udstrækning er godt. Det sælger meget bedre, hvis en artikel bryder med en generel opfattelse. 

Hvad er jeres holdninger og erfaringer?? Jeg modtager gerne links til artikler og ny viden. Nye videnskabelige artikler om emnet er ren guf :-)

God engelsk artikel: http://www.askmen.com/sports/bodybuilding/57_fitness_tip.html