Boganalyse - Regnmageren (1995)

Submitted by nowak on Sun, 05/07/2017 - 11:32
Forums

John Grisham

Portrætfoto af John Grisham

John Grisham er født 8 februar, 1955, I Jonesboro, Ark., USA. Han er blevet uddannet i Mississippi State, på University of Mississippi Law School (1981). Hans kone hedder Rene og hans to børn Ty og Shea. 
Før John Grisham begyndte på sin forfatter karriere, arbejdede han i et lille advokatfirma 60-70 timer om ugen. Hans hobby var at skrive, og i slutningen af 80’erne var han i fuld gang med sin første roman(Øje for øje). Han havde hørt om en retssag, som omhandlede en 12’årig pige som voldtægtsoffer. Dette inspirerede ham i at skrive historien om, hvad der ville have sket, hvis offerets fader havde dræbt de skyldige. Grisham brugte tid om morgenen før arbejde på at skrive på sin roman. Efter en del besvær, fandt han frem til et forlag som ville udgive bogen. Der blev trykt 5.000 eksemplarer, hvilket ikke var forrygende. Det kunne have været enden på John Grishams forfatterskab. Dog var han allerede begyndt på sin næste roman Firmaets mand. Denne roman blev årets bestseller 1991, og rettighederne til at filmatisere kostede Paramount Pictures $600.000.Efter de næste to romaner blev udgivet, var John Grisham kåret som retssags-thrillerens mester. Siden Grisham startede med at skrive, har han skrevet en roman om året. Der findes omkring 60 millioner eksemplarer Grisham bøger på verdensplan, som er oversat til 29 forskellige sprog. De bøger som er markeret med en stjerne i bibliografien er blevet filmatiseret.   
Grisham påvirker meget sig selv, med det han skriver. Han var en stor forkæmper for dødsstraf. Denne indstilling ændredes efter han havde skrevet Dødskammeret, hvor han havde interviewet og brugt meget lang tid sammen med dødsdømte fanger. 
I 1996 var der en periode på flere måneder, hvor Grisham ikke skrev. Efter fem år væk fra retssalen repræsenterede han et dødsoffer, som blev klemt mellem to biler. Hans præstation i retten var lige så overbevisende, som hans hovedpersoners i de romaner han skrev. Juryen gav klienten $683.000, hvilket er den største erstatningssum, som Grisham har kunne præstere i hele sin karriere. 
Udover at skrive, elsker John Grisham velgørenhed, især i kirkelig henseende. En anden ting som også fascinerer ham er sporten Baseball. Grisham havde som ung en drøm om at blive professionel baseball spiller.
 

Bibliografi

Øje for øje '90 *
Firmaets mand '91 *
Pelikan notatet '92 *
Klienten '93 *
Dødskammeret '94 * (Original filmtitel ”The Gingerbread Man”)
Regnmageren '95 *
Juryen '96
Partneren '97
De fortabtes advokat '98
 

Referat

Det er sidste semester på jura studiet. Hovedpersonen Rudy Baylor er i gang med et af hans praktiske fag, ved gratis at rådføre ældre med juridiske problemer. På dette tidlige tidspunkt får han allerede sine første rigtige klienter. Birdie Birdsong som har problemer med sit testamente og ægteparret Black som er blevet snydt af et magtfuldt livsforsikringsfirma. Dot og Buddy Black er forældre til deres søn, Donny Ray, som har fået akut leukæmi. Den eneste redning han har er en knoglemarvstransplantation fra hans tvillingebror. En transplantation af pågældende type koster omkring de $170.000. Familien Blacks livsforsikringsfirma Sikker Fremtid nægter at betale og afviser hvert eneste brev, som Dot Black skriver for få krav på sin forsikring. Det handler kun om få måneder før Donny Ray er død. 
Rudy har ikke afsluttet sin eksamen og er ved at gå fallit, på grund af at han har brugt alle sine penge på julegaver til sin daværende kæreste. Sara Blankmore gik fra Rudy til fordel af en mere velhavende og smart jurastuderende S. Todd Wilcox.
Rudy finder nogle gamle forsikringssager og rådfører sig med vejlederne på det juridiske fakultet om Black sagen. Han er ude for at søge job hos nogle advokatfirmaer, da han snart er uddannet advokat. Rudy er meget uheldig da det firma, som har lovet ham et job fusionerer med et større, som ikke har plads til ham. Han bliver ved med at lede i lang tid, går fra dør til dør og afleverer sit CV. Der er propfyldt med advokater i Memphis. Til sidst er han heldig at finde Lake firmaet som tilbyder ham jobbet som advokatmedhjælper. Rudy er desperat er vil næsten tage hvad som helst, i et så overordentligt advokatfirma. Det er blevet etableret af den berømte og respekterede advokat Jonathan Lake. For $21.000 om året starter han omgående. Efter et kort stykke tid får Rudy at vide, at Jonathan Lake ikke bryder sig om ansættelser af nybegyndende advokater uden stor erfaring. Rudy får sparket, og bliver derefter beskyldt for at have brændt Lake firmaet ned. Han får problemer og bliver nødt til at hente hjælp hos hans gode ven og arbejdsgiver på Café Yogi, Thomas Prince. Princes advokat Bruiser Stone er den eneste der kan hjælpe Rudy, på grund af Lake-firmaet, som er i nakken af ham. Bruiser har sine kontakter hos politiet, og Rudy føler sig sikker igen. Han bliver advokat hos Bruiser, som ikke er lige hvad Rudy kunne tænke sig. Han har ikke andet valg og starter omgående. Der ikke mere end fem advokater i alt i firmaet, men Rudy finder sig en rigtig god ven Deck Shifflet. De hjælpes ad og får tjent de penge de skal. Rudy bliver udstationeret på det nærmeste hospital i kafeteriet, hvor han kan læse til eksamen og kapre klienter, som er kommet ud for en ullyke.
En dag mens han læser, kommer der en meget smuk ung pige som Rudy forelsker sig i. Hendes navn er Kelly Riker og hun er blevet banket af sin mand. Hendes ankel er smadret og hun har blodudtrængninger i ansigtet. Hun er 19 år gammel og hendes mand Cliff Riker er Softball spiller. Da Cliff engang imellem får for meget at drikke, går han amok med sit bat, hvis han kan finde det. Rudy råder Kelly til at søge skilsmisse, men hun er alt for bange. 
Senere får Rudy sin eksamen og har nu sin bestalling og er fri til at gøre hvad han vil. Deck og Rudy forlader Bruisers firma, da der er ugler i mosen og starter sit eget lille firma op. De kaprer små klienter så de netop kan overleve og betale huslejen. Deck har ikke en bestalling, da han er dumpet seks gange til eksamen, men har efterhånden givet op. Han har brug for en advokat med bestalling, og  af den grund er han meget god ved Rudy. De deler indtægterne midt over, og danner et genialt par. Black sagen er stadig på banen og kan give store indtægter. Donny Ray er næsten død og kan ikke nå at vidne i retssalen. Af den grund bliver han nødt til at blive afhørt hjemme foran videokammeraet, så Juryen kan se hans magre og nærmest døde krop. 
Kort tid efter dør Donny Ray og Retssagen er lige om hjørnet. Sikker fremtid tilbyder flere gange forlig, men Dot Black er kun interesseret i hævn over sin søn. Hun vil se blod, hun vil dræbe sikker fremtid. 
Rudy overbeviser hurtigt Juryen, hvem der er skurken i denne sag, og med vidneudsagnet fra Donny Ray, er de rasende på forsikringsselskabet. Med Juryen og Dommeren på sin side har Sikker Fremtid ikke en chance. Det ender med at Juryen giver sagsøgeren medhold og tilkender en skadeserstatning på $200.000 som er prisen for selve knoglemarvstransplantationen. Som en esktra straf, får Sikker Fremtid en bøde som pønalt begrundet erstatning på $50 millioner. 
Sikker fremtid går hurtig i opløsning, på grund af at der kommer nye erstatningssager mod Sikker Fremtid over hele landet. Sikker Fremtids penge forsvinder på mystisk vis, og havner højst sandsynligt hos nogle veletablerede organisationer et sted i Europa. 
Imens alt dette sker er den smukke Kelly Riker igen blevet banket af sin mand. Hun beslutter at søge skilsmisse, og mens hun henter sit tøj hjemme, sammen med Rudy, bliver de overrasket af manden Cliff. Med sit bat prøver han at smadre Rudys hoved, men det lykkedes ikke. Selvom Cliff er en stor krabat i forhold til Rudy, er han beruset og Rudy får et par knytnæver ind på ham. Battet havner i Rudys hænder, som er helt hysterisk og Cliff får et ordentligt slag i hovedet. Cliff falder om, alt imens Kelly stopper Rudy med at slå ham mere. Rudy forlader scenen for ikke at komme under mistanke, mens Kelly tilkalder politiet. Hun tildeler sig skylden for manddrab, og bliver frikendt dagen efter. Rudy og Kelly bliver truet for livet af Cliff’s sindssyge familie og venner. De beslutter at flygte, og tager fra Memphis mod det bjergrige vest. De har planer om at bosætte sig i en studie by, da Kelly er ung og gerne vil studere. Rudy vil gerne undervise i historie på gymnasiet. Han har aldrig mere lyst til at sætte sine føder i retten!
 

Tidslinje

Tidslinje analyse af bogen regnmageren.

Komposition

Historien er forholdsvis kronologisk opbygget. I starten er der et flashback, hvor der beskrives hvorfor Rudy valgte at blive advokat, og hvordan han har mistet sin kæreste og sine penge. Der sker en del flashback’s når Dot Black fortæller om sin søn Donny Ray, med hensyn til hans leukæmi. Senere i historien har Rudy også minder om Donny Ray, som også er flashbacks. 
Historien strækker sig lidt over et år, fra foråret 1992 til starten af sommeren 1993. Forfatteren skriver et par år frem i tiden, end de år han selv sidder og skriver i. 
(Dette skyldes muligvis, at han vi have at hans historie skal være moderne, når den bliver udgivet!) 
 

Miljø

Historien foregår i U.S.A i millionbyen Memphis, Tennessee. Det meste af historien foregår i byens centrum, hvor advokater opholder sig mest. For at kapre tilskadekomne klienter på hospitalet og komme fra retssal til firma. 
Rudy bor i en lille lejlighed, hos sin klient Miss Birdie som er en rar gammel kone med Hus og stor have. Rudy hjælper hende med at passe haven, og til gengæld for han lejligheden til meget billige penge. Familien Black bor i et lille hus med have. Haven trænger til at blive plejet, og manden Buddy Black sidder i sin skrotbunke af en bil i haven og drikker sprut. 
Alle møbler som Rudy har med at gøre, er enten brugte eller lejede. Det skyldes at han lige har været igennem en hård studieperiode og er rimelig blank. Det der er typisk for Rudy, at han først på forholdsvist sent tidspunkt får sit første jakkesæt og ligner en rigtig advokat. 
Black familien er ikke dårligt stillede økonomisk og klarer sig fint med det de har. De har det godt udover at de ikke kan klare sig mod et kæmpe firma som Sikker Fremtid. De har ingen chance økonomisk i dette forhold. Familien Black er nærmest slaver for Sikker fremtid, da de betaler deres forsikring hver uge, og alligevel tillader firmaet at afvise kravet gang på gang. Moderen ville gøre alt for at redde sit barn, hun kan ikke hamle op på grund af den magt Sikker Fremtid påtager sig på grund af de store summer penge, som der rådes over.
 

Synsvinkelforhold

I denne historie har forfatteren sat sig ind i jeg personen Rudy Bailor, som en altvidende fortæller.
Læseren kan se hvad alle andre personer føler og opfører sig. Eksempel Fyren tror, jeg er tyv eller morder[104 linje 39]. Dette får vi at vide uden at gå væk fra Rudy’s person. Ligesom følgende eksempel Hun har stået og ventet og røget i et stykke tid [106 linje 14], fortælleren ved at hun har røget i et stykke tid uden at have været der!
Forfatteren sætter sig også i andre folks sted, og forestiller sig hvordan de må tænke: En underlig, lille mand med et megastort hoved mosler med nogle elektriske ledninger, som har viklet sig om hans ankel. Hvad foregår der? [234 linje 4] 
 

Personkarakteristik

Rudy Baylor

Rudy Bailor er 25 år gammel og almindelig af bygning. Han er meget hjælpsom og forståelig overfor sine omgivelser. Meget frisk og intelligent fyr, som folk har tillid til.    
Ville være advokat for at protestere over sin far, som hadede advokater. 
Rudy vil gerne være i centrum og han leder hele tiden efter kærligheden. Prøver så vidt muligt at være beskeden, men nyder i virkeligheden sin skyhøje status og magt som advokat. Selvom han bliver droppet af sin kæreste i starten, finder han kærligheden igen sammen med Kelly Riker.  
Fra at starte med at ville være advokat og hjælpe uskyldige mennesker, begynder Rudy at hade sine jura studier. Den konkurrence der er om jobbene, og det had der opstår mellem advokater. Hver gang Rudy oplever noget godt, og er ved at komme på rette spor, skylles det hurtigt væk igen. Rudy har nærmest problemer konstant. Eksempelvis når Rudy vinder sagen mod Sikker Fremtid, og er ret sikker på at han bliver rig, viser det sig at han ikke får en rød øre, da firmaet har været så smarte at lukke sig selv ned og få pengene gemt af vejen.
I slutningen er Rudy træt af alt balladen som advokat. Beslutter at starte forfra sammen med hans kærlighed Kelly, væk fra den koncentrerede civilisationen og rejser i vestlig retning til de høje bjerge.
 

Booker Kane

Rudy Baylors Bedste ven og studiekammerat. Booker Kane har kone og et barn, som han skal forsørge og har ansvaret for. Opfører sig som en rigtig familiefar, og af den grund har han også brug for en stabil arbejdsplads. Det får han også i forhold til Rudy som har meget besvær med at finde arbejde i starten. Booker er der altid for Rudy når han er i knibe, eller har brug for hjælp i en retssag.
 

Sara Plankmore og S. Todd Wilcox

I starten af historien er hun Rudy’s kærlighed, som hun droppede til fordel for den snobbede S. Tood Wilcox. Rudy følte sig virkelig trådt på, da Sara valgte Tood på grund hans penge. Der udvikledes hurtigt et had mellem Rudy og Sara Plankmore.
 

Professor Smoot

En stupid herre som går rundt med røde seler og er i begyndelsen af halvtredserne. Han er meget kærlig om sine omgivelser, og har undervist jura i 20 år. De kurser som han underviser i er dem som ingen andre vil undervise. Han har kun meget få studerende i som følger hans kurser: Børns rettigheder, handicaplovgivning, de psykisk handicappedes problemer og mimrelovgivning. På et tidspunkt fik han idéen om et kursus, der skulle fremlægge ufødte fosters rettigheder.  Dette blev af rent etiske grunde ikke oprettet.
 

Birdie Birdsong

Er en ældre dame og har gennem en stor del af historien påstået at eje en hel formue. Muligvis for at fange interessen af en ung advokat som Rudy Baylor. Hun var en ensom dame, og det blev ikke værre da Rudy bosatte sig på hendes grund ovenover garagen i en gammel lejlighed. Der boede Rudy til lav husleje, men skulle hjælpe Birdie med havearbejdet. 
Birdie føler sig forladt af sin familie, som ikke gider at interessere sig i en gammel kone. Hun vil ændre sit testamente, så hendes børn ikke får noget af hendes arv. Hele formuen skal gå til en Præst, som hun bedårer af hele sit hjerte. Hun er meget religiøs, hvilket hun også har brug for. For en gammel dame som Birdie er det godt at have en religion at støtte sig til. Det at hun er kristen har derfor ikke så meget betydning.
 

Max Leuberg

En af Rudy’s vejledere, og ekspert i retssager mod forsikringsselskaber. Er god til at hjælpe Rudy, når han har brug for det. Selvom Max flytter fra byen, giver han Rudy et telefonnummer, hvis Rudy skulle få brug for hans hjælp. 
Max er fraskilt sin kone og har ikke et særlig lykkeligt liv. Han er ikke særlig glad for atrejse fra Memphis, men bliver nødt til det på grund af at hans stilling kun var midlertidig.
 

Thomas Prince

Den stolte barchef og ejer af Café Yogi. Er gode venner med Bruiser Stone som er hans advokat. Prince er en rigtig hustler, som drikker meget og elsker væddemål. Det sker ofte at Prince kommer i problemer af en eller anden art, på grund af at han har en masse ulovlige investeringer forskellige steder. Han bliver altid redet af Bruiser, og de danner et perfekt team. Rudy arbejdede på Café Yogi i starten da han ikke havde noget andet ordentligt job.
 

Bruiser Stone